Dinți ficși pe suport de implanturi dentare, în mai puțin de 24 de ore
Tratamentul de restaurare pe suport de implant dentar nu este un panaceu universal. El este recomandat doar acolo unde dintele natural nu poate fi salvat de către medicul dentist. Evident, situația clinică a pacientului este cea care determină medicul să propună pacientului un astfel de tratament. Pot exista și situații când pentru anumiți pacienți există contraindicații pentru tratamentul cu implanturi dentare. Deși tratamentul cu implanturi dentare are avantaje greu de contestat și devine din ce în ce mai accesibil, tratamentele convenționale sunt încă disponibile: puntea dentară pentru restaurările unidentare și proteza mobilă pentru restaurările parțiale sau integrale pentru o arcadă.
Principalele dezavantaje ale punții dentare
După extragerea unui dinte irecuperabil, pentru a umple golul lăsat de acesta, este necesar ca cei doi dinți alăturați să fie preparați prin șlefuire pentru a fi transformați în stâlpi pentru viitoarea punte fixă. Pentru a putea realiza o punte estetică, șlefuirea coroanei dentare duce la pierderea în întregime a smalțului și a unei părți din dentină. Uneori este nevoie de tratament endodontic. Acesta presupune îndepărtarea pulpei dentare, atât din camera pulpară cât și din canalele radiculare. Pulpa dentară este un țesut conjunctiv lax conținând componente celulare, vasculare si nervoase, care pătrund în dinte printr-un spațiu situat în vârful rădăcinii (apex). Nervul dentar este componenta vie a dintelui. Dintele care încă are nervul dentar se poate numi ”dinte viu”. În urma extirpării acestuia, dintele devine devital.
Un alt dezavantaj major al punții dentare constă în creșterea riscului de boală parodontală din pricina disipării nenaturale a forțelor masticatorii, resorbția osului dentar de sub punte care se transformă în creastă edentată precum și din posibilitatea de acumulare de resturi alimentare sub punte care prin descompunere să genereze inflamație gingivală.
Principalele dezavantaje ale protezei mobile
Până nu cu mult timp în urmă, proteza mobilă a fost cea mai folosită metodă de a suplini lipsa dinților. Totală sau parțială (pentru un număr mai mare de dinți lipsă), în funcție de nevoile pacientului, proteza dentară mobilă vine în ajutorul celor care doresc să își îmbunătățească calitatea vieții.
Pentru maxilarul superior proteza se întinde până la limita dintre palatul dur cu palatul moale, pentru a se produce succiunea, astfel aceasta va sta fixă în timpul vorbirii și masticației. Pentru început pacientul nu va simți gustul mâncării, va avea senzația de corp străin în gură și dificultăți fonetice. Ulterior vor mai fi necesare vizite periodice în cabinetul stomatologic pentru ajustarea acesteia ca urmare a procesului alveolar. În ceea ce privește proteza mandibulară, toate cazurile clinice ne indică că pacienții se vor obișnui mai greu cu proteza, deoarece resorbția osul mandibular este mai accentuată decât a celui maxilar. În acest fel, stabilitatea protezei va fi una mai scăzută decât cea pentru maxilarul superior.
Pacienții edentați parțial, care mai prezinta dinți la nivelul arcadelor, vor avea nevoie de protezele parțiale mobile. Acestea prezintă avantajul de ancorare pe dinții restanți. Stabilitatea lor este superioară în comparație cu cele totale.
Tratamentul de restaurare pe suport de implant dentar
Este astăzi, alegerea corectă pentru pacienții cu o dantură sănătoasă dar care au o lacună datorată pierderii unui singur dinte, dar și pentru pacienții edentați total sau foarte aproape să ajungă în această situație. Prin analogie cu dintele natural, implantul dentar este echivalentul rădăcinii dintelui. Tratamentul cu implant dentar presupune o intervenție chirurgicală prin care implantul se inserează în osul alveolar și devine suport pentru coroana dintelui. Implanturile dentare moderne sunt în formă de șurub, sunt confecționate din metal sau materiale ceramice și au dimensiuni care le fac potrivite tuturor indicațiilor clinice. Din ce în ce mai folosite sunt implanturile care permit încărcare imediată cu o restaurare temporară. Acest lucru este extrem de important din perspectiva aspectului estetic pe care pacientul îl dorește dar și din perspectiva funcțională. Nu în ultimul rând, datorită posibilității de încărcare imediată se constată și o creștere a gradului de acceptare din partea pacienților a tratamentului cu implanturi dentare.
Se poate spune despre tratamentul cu implanturi dentare că are succes când acesta poate susține coroana dentară iar ansamblul implant – coroană își poate îndeplini funcțiile, întocmai ca și dintele natural.
Masticația - este cea mai importanta funcție a dinților. Când se proiectează o lucrare dentară, funcția masticatorie trebuie reabilitată cât mai aproape de situația naturală, adică cea de dinainte de pierderea dinților. Dacă acest obiectiv este atins, pacienții se vor simți la fel de confortabil cu noua restaurare, așa cum se simțeau cu dinții naturali.
Estetica - refacerea esteticii este pentru mulți pacienți un important deziderat. Este unanim recunoscut că estetica unei lucrări pe implanturi executata corect este excelentă și poate fi superioară situației de dinainte de pierderea dinților.
Fonația - Un rol esențial în fonație îl au coardele vocale din laringe dar caracteristicile acustice ale sunetelor emise depind de presiunea creată în plămâni, tensiunea aplicată asupra coardelor vocale și aplicarea de diverse constrângeri pe parcursul căii vocale, prin acțiunea limbii, dinților etc.
Enumerăm aici câteva dintre avantajele acestui tratament care ar trebui să încline balanța în favoarea acceptării implantului dentar:
- Prezervă integritatea structurilor faciale menținând astfel calitatea vieții pacientului la nivelul din momentul danturii complete și sănătoase
- Permite menținerea dinților restanți neafectați, aceasta însemnând de fapt că nu este nevoie de sacrificarea celor doi dinți alăturați pentru crearea pivoților necesari susținerii coroanei dentare din dreptul dintelui extras.
- Ajută la menținerea stării generale de sănătate prin calitatea nutriției și digestiei
- Din punct de vedere estetic, zâmbetul restaurat este cât se poate de natural ceea ce determină menținerea unei bune imaginii de sine
- Încetinește resorbția osoasă ce survine odată cu înaintarea în vârstă
Este ușor de înțeles de ce un număr din ce în ce mai mare de pacienți își doresc un tratamentul de restaurare pe suport de implant dentar cu încărcare imediată. Recuperarea rapidă a acestor funcții este evident de dorit.
“Dinți ficși în mai puțin de 24 de ore”
Un deziderat care poate părea ușor de atins din perspectiva pacientului. Pentru echipa medicală, lucrurile sunt însă ceva mai complicate. Sarcina alegerii unui sistem de implanturi dentare revine exclusiv echipei medicale. Prin prisma studiului și a experienței, medicul implantolog va alege un sistem de implanturi dentare potrivit oricărei situații clinice a pacienților, atât din perspectiva implantului dentar (rădăcina) cât și din perspectiva proteticii (coroana). În plus, medicul implantolog are nevoie de concepte de tratament cu multe alte componente pe lângă implantul propriu zis. Evident, pentru ca pacientul să poată beneficia de inserarea implantului și protezarea acestuia în doar câteva ore este nevoie ca din echipa din medicală, pe lângă implantolog, să facă parte și un tehnician dentar. Doar astfel coroana individuală poate fi fabricată atât de rapid. În plus, efortul întregii echipe poate fi sabotat dacă pacientul nu respectă indicațiile stricte de alimentație și igienă.
În clinica noastră folosim cu succes un sistem de implanturi dentare “Made in Germany”. După mai bine de 10 ani avem convingerea că am făcut cea mai bună alegere pentru pacienții noștri. Fie că discutăm despre restaurări unidentare sau a întregii arcade dentare, noile tehnologii bredent, confirmă mottoul companiei: “Leading in immediate restorations powered by physiological prosthetics”.
Bazat pe concepte inovatoare, grupul bredent este singurul care oferă terapii imediate de restaurare și concepte terapeutice extraordinare. Pentru companii dinamice, cum este „bredent group International”, cheia succesului este gândirea în perspectivă. De la bun început, ideea din spatele sistemului de implanturi SKY a fost să ofere soluții protetice de restaurare optime pentru toate situațiile relevante clinic, utilizând cât mai puține componente cu putință și care fac posibilă încărcarea imediată.
Primul implant SKY® a fost introdus pe piața dentară în urmă cu 15 ani și a fost continuu dezvoltat. Similar evoluției biologice, caracteristicile bune ale implanturilor au fost îmbunătățite constant și incluse ulterior în extensiile sistemului. În consecință, copaSKY poartă codul de proiectare a implantului blueSKY, cel mai reușit implant din istoria restaurărilor dentare imediate.
Proiectarea implantului în combinație cu protocolul chirurgical permite inserarea atraumatică în osul dur și îi conferă o stabilitate primară ridicată datorită compresiei în osul moale. Astfel, pentru ori ce tip de calitate osoasă, se obține o stabilitate primară ridicată și implantul SKY poate fi restaurat imediat.
Suprafața “osseo connect surface” (ocs)® este caracteristică pentru toate implanturile SKY din titan. Întocmai ca la dintele natural este necesar să se reducă acumularea plăcii. Datorită calității suprafeței implantului obținută prin diverse prelucrări mecanice, termice și chimice, aceasta facilitează aderarea fibrelor orizontale ale țesutului conjunctiv. Canalele microscopice orizontale de pe implanturile SKY susțin, de asemenea, atașarea țesutului moale, astfel încât să se creeze un tip de manșetă de etanșare pentru a proteja implantul. În plus, suprafețele gravate și sablate oferă stabilitate primară dar și osteointegrare rapidă prin atașarea de corpul implantului a osteoblastelor.
Cererile pentru estetică dentară din partea pacienților sunt din ce în ce mai numeroase, odată cu acceptarea tratamentelor cu implanturi dentare. În acest context, implanturile de zirconiu whiteSKY oferă noi oportunități pentru a oferi pacienților restaurări dentare de înaltă calitate și mai presus de toate, estetice. Aspectul noilor dinți nu va fi afectat de nuanțe închise, nici măcar în cazurile în care pacientul zâmbește în lumina directă și puternică. Implanturile de zirconiu whiteSKY sunt recomandate situațiilor clinice în care este nevoie de înlocuirea unor dinți vizibili, în special pentru restaurarea dinților frontali sau pentru restaurarea imediată - dovedită viabilă atât științific cât și în practică. Deoarece zirconium nu are proprietăți metalice, whiteSKY este, de asemenea, soluția perfectă pentru pacienții cu sensibilitate la metale. Lipsa metalului din construcția acestui implant protejează pacienții de reacții alergice nedorite. whiteSKY, care este fabricat exclusiv din „brezirkon”, este pe deplin biocompatibil și de asemenea, este perfect potrivit pentru pacienții deosebit de sensibili. Studiile științifice au arătat că prezintă aceleași caracteristici ca suprafețele de titan comparabile în ceea ce privește osteointegrarea. Literatura științifică despre stomatologie arată că sunt necesare suprafețe aspre pentru osteointegrare, aceasta pentru a facilita atașarea osteoblastelor. Pe baza acestor cunoștințe științifice, suprafața whiteSKY este sablată pentru a atinge un nivel definit de rugozitate.
Pentru succesul osteointegrării implantului este nevoie ca pe lângă suprafața implantului să fie combătute și bacteriile patogene care sunt cauza principală a eșecului în implantologie. Studiile au arătat că biofilmul oferă un habitat sigur pentru acestea. Un fenomen numit "Quorum Sensing" permite bacteriilor să comunice una cu cealaltă și să-și coordoneze activitățile. Un biofilm mai rezistent înseamnă bacterii mai rezistente. Rezolvarea eficientă și rapidă a problemelor se obține prin terapia HELBO®, cunoscută sub numele de "Terapia fotodinamică antimicrobiană". Terapia fotodinamică antimicrobiană ține sub control infecțiile bacteriene intraorale. Cu ajutorul luminii laser, HELBO luptă cu bacteriile patogene, accelerează procesul de vindecare și în același timp, ameliorează durerea.
Știm deja că pentru un tratament reușit cu implant dentar este nevoie, pe lângă implantul dentar cu toate calitățile pe care le-am enumerat mai sus și de elemente de protetică excepționale, atât funcționale cât și estetice. Filosofia bredent a făcut posibilă și aici dezvoltarea unor soluții bazându-se pe materiale noi cu calități identice cu ale dintelui natural. De exemplu BioHPP. Acest material face posibil ca dintele artificial sa absoarbă o parte din energia mușcăturii și astfel să diminueze șocul suferit de os prin intermediul implantului inserat. Care sunt avantajele? Evidențiem doar două: permite încărcarea imediată și mărește semnificativ durata de viață a implantului. Este un material foarte ușor. Care sunt beneficiile? Protezarea se poate face în același timp cu inserarea fără a mai fi nevoie să așteptăm luni de zile pentru osteointegrare iar riscul de respingere de către organism a implantului scade. Greutatea extrem de redusă face posibilă solidarizarea implanturilor inserate printr-o bară realizată din BioHPP pentru tratamente ale edentației totale, așa cum este SKY fast & fixed.
Despre toate acestea putem discuta în amănunt doar în clinica noastră și abia după o primă consultație de evaluare. Nu ezitați să ne contactați pentru o programare.
La Implant Consult construim zâmbete!