Lipsa dinților este o problemă de sănătate care poate fi rezolvată într-o zi
Dr. Florian Obădan, PhD, DDS
Este timpul să ne obișnuim cu ideea că lipsa dinților este o problemă de sănătate
Nu cred că se poate vorbi despre sănătate fără să atingem tema alimentației, iar despre alimentație fără să ne referim la dinți. Toată lumea știe că o problemă digestivă apare foarte repede după o incapacitate a aparatului masticator. Tocmai de asta este evident că dinții sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră.
Astăzi, cea mai eficientă cale pentru înlocuirea dinților lipsă este implantologia dentară. Cu toții am auzit despre implanturi care sunt protezate, adică pe care se fixează dinți artificiali. Eu lucrez cu sistemul de implanturi dentare SKY de la bredent din 2006. De atunci mii de pacienți au beneficiat de metoda de încărcare imediată SKY fast & fix. Încărcarea imediată a implanturilor cred că este unul dintre visele cele mai vechi ale stomatologiei moderne. Încărcarea imediată a implanturilor înseamnă rolul expres pentru aceste mici șuruburi de titan pe care noi le folosim ca să creăm o fundație pentru dinții pe care îi înlocuim. Practic, încărcarea imediată însemnă să folosesc osul nativ al pacientului fără operații de augmentare majore pentru implant și bineînțeles să-l și pun la treabă imediat. Când spun că-l pun la treabă, mă gândesc nu doar la funcția fiziologică, dar și la faptul că pacientul trebuie să se hrănească, trebuie să vorbească, trebuie să aibă viață socială.
Lucrurile sunt posibile foarte rapid după încărcarea imediată a dinților. Pacienții pot zâmbi larg și vorbi deja în aceeași zi. Cu mâncatul alimentelor solide va dura poate ceva mai mult de 1 zi. Citeam astăzi undeva: te simți bătrân atunci când nu mai dormi cu dinții tăi. Așa că, pacienții care sunt foarte înfricoșați de perspectiva protezei dentare mobile ar trebui să meargă la un medic pentru a discuta despre avantajele tratamentului cu implanturi dentare. Încărcarea imediată este posibilă oricând cu implanturi dentare care sunt concepute special pentru asta și dacă osul nativ al mandibulei și maxilei este suficient. Ceea ce vreau să zic este că extrem de rar găsim cazuri când osul nativ nu mai este suficient pentru a avea implanturi care să dea suport pentru dinți ficși în aceeași zi.
În egală măsură, ambele sexe sunt afectate de edentație, pentru că în vremurile moderne pe care le trăim alimentația este foarte afectată de alimentele procesate. Practic, nu suntem forțați să facem mare efort, preferăm alimentele care sunt cele mai proaspete. Igiena este, de foarte multe ori, îngreunată și datorită faptului că alimentele sunt astăzi mai lipicioase. De exemplu, să ne gândim doar la preferata caramelă. Și-atunci, dinții noștri la un moment dat cedează, nu neapărat prin proces carios, dar, mai ales, cedează osul. Cedează aparatul de suport care include ligamente, părțile moi ale gingiei și, implicit, osul alveolar și asta este, se pare, boala secolului.
Cât despre categoria de pacienți cărora le este adresată o astfel de terapie – cred că este înțelept să discutăm despre categoria plus 50 – când cei mai mulți dintre noi încep să aibă probleme adevărate paradontale. Rar, dar există, am avut ca și extremă, un pacient de 30 de ani. Dar, pot să vă spun că cel mai vârstnic pacient a avut 87 de ani.
Fiecare caz trebuie analizat în parte. Osteoporoza este una dintre afecțiunile care poate duce la excluderea de la tratamentul cu implant dentar, mai ales în cazul în care pacientul este tratat cu o anumită categorie de medicamente și aici mă refer la tratamentul cu bisfosfonați. Pentru că această terapie cu bisfosfonați modifică metabolismul osos, ea schimbă multe dintre mecanismele care duc la osteo-integrarea implanturilor din titan. Nu cred că se cade să dau eu sfaturi când anume să se recurgă sau nu la terapia cu bisfosfonați, dar părerea mea este că omul modern face mișcare mult prea rar sau chiar deloc, se alimentează mult prea procesat, iar asta influențează în mod nedorit calitatea vieții, dar mai ales calitatea osului și implicit a organismului. Automat, procesele metabolice care, în mod normal, duc la osteo-integrarea implantelor dentare pot fi afectate. Așa că insist ca fiecare pacient, care simte că perspectiva edentației se apropie, să meargă pentru o consultație la implantolog și împreună să decidă.
Eu aș spune că un criteriu de eligibilitate pentru implanturile dentare este, în primul rând, protetica, fiindcă, la ora asta este superfluă afirmația că titanul se osteo-integrează. Aș spune că la momentul de față astea sunt soluțiile pe care le putem oferi pacienților noștri, fiindcă a pune implanturi, de obicei, durează 10 minute. Obișnuiesc să glumesc cu pacienții mei care mă întrebă cât o să dureze și le răspund – un moment de neatenție. Pentru că până își dau seama ce se întâmplă, am pus implantul. Problema nu este să pui implantul, problema este ce soluție protetică oferi. Nu este nimic mai important decât finalizarea operației – "Finis coronat opus", finalul încoronează opera. Degeaba am pus un implant și este foarte bine, are os integrat, are os pe lângă el, dacă dintele de deasupra nu este ceea ce trebuie. Criteriul de eligibilitate pentru protetică, trebuie să fie materiale care să fie cât mai prietenoase cu țesuturile moi și greutatea restaurării. Vă invit să vă imaginați că o lucrare care este foarte grea, care se întinde pe maxilar sau pe mandibulă și restaurează toată arcada, ajunge să afecteze nefavorabil echilibrul muscular între mușchii ridicători și coborâtori ai mandibulei, ajunge să facă pacientul pur și simplu să nu se simtă bine. Și-atunci aș zice că rigiditatea sistemului de implant trebuie să fie dată ca prim criteriu de protetică.
Cred că e timpul să ne obișnuim cu ideea că lipsa dinților este o problemă de sănătate. Sănătatea începe în gură. O respirație urât mirositoare ne poate duce cu gândul la tot felul de posibilități de maladii. În principiu dacă ceva miroase urât, înseamnă că este afectat de bacterii. Dacă am o concentrație bacteriană mare, atunci orice maladie este posibilă. A fost demonstrat, persoanele care reușesc să mestece cum trebuie, trăiesc mai bine și sunt mai sănătoase.
Interviu acordat Agenției de Presă MedNews - www.mednews.md
La Implant Consult construim zâmbete!