Cum evităm resorbția osului alveolar?
Dr. Florian Obădan, PhD, DDS
Implantul dentar contribuie la păstrarea masei osului alveolar
Cine a spus că de multe ori oamenii nu văd pădurea din cauza copacilor, mare adevăr a grăit.
Credeți-mă, este exact la fel și în cazul dinților: suntem obișnuiți să-i privim și să-i analizăm, fără să ne punem mari probleme sau întrebări în legătura cu țesuturile vecine - gingiile.
"Pentru prea mult timp colegii din profesie s-au concentrat pe conservarea dinților, fără să acorde atenție țesuturilor de suport ale acestora" l-aș parafraza eu pe Carl Misch.
Ideea de a rămâne fără ultimii dinți este una dintre cele mai sumbre perspective pentru ființa umană. Dar amânarea prelungită a extracției dinților mobili, contribuie de fapt la distrugerea arhitecturii osului alveolar. Foarte des este neglijat potențialul distructiv al focarului de infecție reprezentat de către dinții parodontitei, și aici nu mă refer doar la boala de focar, ci mai ales la un cerc vicios care se compune din fenomene locale care se condiționează și se auto întrețin.
Mai explicit, vă invit să vă gândiți la ce se întâmplă atunci când un dinte se mișcă: zona este mai dureroasă, în consecință evitată de către pacient. Totuși, resturi alimentare microscopice ajung în șanțul gingival, dar, datorită durerii, pacientul evită curățarea zonei. Astfel, iritația inițială persistă, și se transformă în inflamație; la rândul ei, inflamația declanșează o serie de mecanisme care duc la scăderea pH-ului local; odată cu scăderea pH-ului, resorbția osului alveolar apare ca o consecință, care din punct de vedere mecanic se traduce printr-o mărire a gradului de mobilitate, și așa mai departe.
Ce este de făcut ? Primul gest este să încercam să îmbunătățim igiena locală; aceasta trebuie făcută și cu ajutorul periuței și pastei de dinți, cu ața dentară, dar și mărind amplitudinea și frecventa mișcărilor limbii. În cazul în care inflamația persistă, o programare la stomatolog devine cea mai bună alegere. Eliminarea calculilor de tartru, netezirea suprafețelor, dar și imobilizarea și contenționarea dinților mobili sunt doar câteva dintre mijloacele de luptă din arsenalul nostru.
Și dacă totuși fenomenele continuă, sau chiar se agravează, atunci o reevaluare a situației se impune. Dinții compromiși din punct de vedere parodontal sunt adevărate rezervoare de microbi, care pe lângă mirosul respingător, asigură găzduire și unor importante milioane de bacterii. Momentul în care scopul tratamentului stomatologic se schimbă de la păstrarea dinților la salvarea osului alveolar trebuie bine ales, în special pentru că implanturile dentare, care asigură suport celei de-a treia dentiții, au nevoie de osul alveolar pentru a fi funcționale.
Legile biologice care asigură modelarea oaselor feței și implicit și a osului alveolar, sunt determinate de echilibrul dintre forțele care se transmit oaselor.
Tocmai de aceea, odată cu extracția dintelui, fie el mobil sau nu, suportul osos al dintelui încetează să mai fie stimulat și se declanșează un proces de remodelare a crestei alveolare.
Acest proces va avea o intensitate mai mare în primele luni după extracție, tendința fiind una de reparație a discontinuității țesutului moale, a gingiei, pe de o parte și de reducere a volumului de os pe de alta.
Resorbția osului alveolar este stopată în cazul în care în locul dintelui extras este stabilizat imediat un implant dentar. Ca formă, implanturile șurub folosite astăzi sunt cel mai apropiate de forma rădăcinilor dinților naturali. Un deziderat absolut este stabilitatea primară excelentă a implantului, care trebuie să se fixeze din ziua “zero” în os. Implantul conferă suport coroanei provizorii pe care o instalăm în aceeași zi, iar coroana asigură menținerea poziției papilelor gingivale și protejează osul alveolar subțire aflat pe vestibular. Tocmai de aceea, ori de cate ori avem posibilitatea să stabilizam implantul în chiar ziua extracției, nu avem nici o ezitare în a o face.
Pe lângă predictibilitatea tratamentului, dorința pacientului de a primi o restaurare protetică în aceeași ședință vine să justifice și mai mult decizia pentru implantare și protezare provizorie imediată. Totul este posibil datorită unui sistem de implant de calitate, cu protetică excelentă, care evită micromișcările. Situațiile jenante în care dintele provizoriu cade, sau și mai rău, lipsește, nefiind nici măcar confecționat/propus pacientului, practic nu sunt posibile.
Integritatea arcadelor dentare permite oricui nu doar sa zâmbească, ci și să-și continue viața de zi cu zi.
La Implant Consult construim zâmbete!