La ce vârstă a copilului este recomandată prima vizită la dentist?
Este îmbucurător pentru noi, medicii dentiști, să observăm creșterea preocupării părinților pentru sănătatea dentară a copilului. Răspundem și aici câtorva întrebări, dintre cele mai des adresate nouă.
Copiii pot fi traumatizați dacă prima vizită în clinica stomatologică are loc atunci când deja au apărut primele probleme. În acest caz, se va face o asociere între durere și medicul dentist, de aceea ar fi ideal ca vizitele la medicul specialist să fie regulate și să înceapă chiar în lipsa unor probleme vizibile sau a durerii. Ca adulți este important să fim la curent cu cele mai noi studii în domeniul sănătății orale, care schimbă perspectiva și demonstrează că șansele pentru o dantură sănătoasă cresc considerabil cu cât vârsta copilului la prima vizită este mai mică.
Bebelușii pot face carii la foarte scurt timp după apariția dințișorilor de lapte. Cariile pot provoca dureri și le pot influența alimentația și programul de somn. Recomandăm ca prima vizită la dentist a copilului să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, atunci când dințișorii încep să erupă. Medicii stomatologi pediatri recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului să fie făcută atunci când acesta se apropie de vârsta de un an. După prima vizită într-un cabinet stomatologic ar fi de preferat să revenim la control din șase în șase luni deoarece acest lucru previne posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor. În plus, vizitele regulate la medicul stomatolog se pot transforma într-un obicei sănătos, bazat pe prevenție.
Scopul vizitelor nu este doar depistarea cariilor ci și a deficiențelor de creștere a oaselor maxilare. Ultimele studii ne relevă date îngrijorătoare - mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Tratamentele ortodontice se pot face în jurul vârstei de șapte ani, odată cu începerea erupției dinților permanenți. În cazul copiilor care merg regulat la control, medicul ortodont va putea să determine din timp când se impune o intervenție minoră sau o evaluare completă pentru tratamentul cu aparat dentar.
Astăzi, există metode foarte eficiente de prevenție a apariției cariei dentare. Sigilările sunt recomandate de către medicul stomatolog încă de la primele vizite, acestea reducând riscul apariției cariilor cu până la 90%. Sigilarea dentară este sigură și nedureroasă și este recomandată mai ales copiilor. Procedura se poate realiza atât la dinții de lapte cât și la dinții permanenți. Sigilarea constă în aplicarea unei rășini compozite pe suprafața dentară, în șanțurile și fosetele foarte adânci, greu accesibile periuței de dinți. Durata pentru care dinții sunt protejați astfel este de doi – trei până la cinci ani.
Împreună cu părinții, dentistul poate identifica și corecta chiar și obiceiurile vicioase ale copilului care vizează dantura, evitând efectele nocive ale acestora pe termen lung.
Pentru mai multe informații și sfaturi despre sănătatea dentară a copilului, programați-vă un consult în clinica noastră.
La Implant Consult construim zâmbete!